Сутерен.мк

Кој витамин е клучен за младолика кожа?

Телото природно создава отпадни производи, наречени слободни радикали, кои ја оштетуваат ДНК на клетките.

„Ако им се даде шанса, тие во основа ги напаѓаат клетките и ги крадат нивните електрони“, објаснува Ентони Јан, холистички доктор и специјалист за пластична хирургија.

Слободните радикали се неизбежни до одреден степен, иако факторите на околината, како што се изложувањето на сонце, пушењето и преработената храна може да придонесат за уште поголемо таложење.

Во одреден момент, вашето тело може да развие толку многу слободни радикали што поминува низ состојба на оксидативен стрес, што е поврзано со забрзано стареење на кожата. Антиоксидансите служат како природна одбрана на телото од слободните радикали. И тука доаѓа витаминот Ц!

„Можете да добиете антиоксиданси преку шарено овошје и зеленчук, а исто така можете да нанесете антиоксиданси на површината на кожата“, вели тој. Размислете за портокалите, пиперките и другата храна богата со витамин Ц, како и серумите што го содржат.

Но, антиоксидантната заштита не е единствената точка на појасот на витамин Ц. Таа е исто така апсолутно суштинска за производството на колаген – што е директно поврзано со цврста, младешка кожа.

Всушност, вашето тело не може ефикасно да произведува колаген без антиоксиданси. Витаминот Ц всушност е способен да го стимулира производството на фибробластите и да ја регулира синтезата на колаген, или патеката по која се создава колагенот.

„Ако немаме доволно витамин Ц во нашата исхрана, колагенот не може ефикасно да се произведува“, вели Јан. Повторно, тој укажува на храна богата со витамин Ц, како што е цитрусното овошје.

Покрај тоа, суплементите можат да ви помогнат да ја достигнете вашата дневна квота на витамин Ц. На овој начин вашето тело ќе ги добива хранливите материи што му се потребни секој ден.

Витаминот Ц е неопходен за многу функции во телото. Тој не само што обезбедува антиоксидантна поддршка, туку е директно вклучен во производството на колаген (познат како семејство на протеини кои ја одржуваат кожата затегната и цврста).

Извор…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *