Сутерен.мк

Лондон под инвазија од Косовари

Пристигнувањето на зголемен број Албанци илегално преку Ла Манш толку ја вознемири британската влада што министерката за внатрешни работи Суела Браверман минатата недела го искористи моментот да објави изјава дека јужниот дел на Англија е под „инвазија“ поради 40 000 мигранти од Албанија

Огромното мнозинство се возрасни самци кои бараат работа, а сè поголем број Косовари кои се идентификуваат како Албанци се чини дека мислат дека имаат поголеми шанси да најдат работа – особено во градежништвото, каде Албанците имаат добра репутација. Но, покрај барањето работа во правните индустрии, приливот поттикна загриженост за врските со криминалните банди.

Во синџирот на трговија со луѓе во северна Франција, посредниците се главно курдски шверцерски банди, додека Албанците кои регрутираат луѓе заработуваат провизија за секој што го испраќаат, е заклучокот од опсежната истрага на лондонскиот Тајмс.

Така, Албанците се тие кои ги снабдуваат курдските банди со мажи, а Курдите се задолжени за обезбедување на опремата како чамци, мотори и елеци за спасување. Албанските посредници се претставуваат како „агенти за недвижнини“ и ги предупредуваат мигрантите да не контактираат директно со шверцерите на луѓе. Во Обединетото Кралство има и албански „посредници“ кои регрутираат мигранти преку роднини или криминални групи.

Најчесто, шверцерите на луѓе превезувале мигранти со камиони, а патувањето од Албанија обично чинело околу 21 000 фунти. Преминувањето на каналот со брод е очигледно поевтино, а мигрантите плаќаат меѓу 2.600 и 4.300 фунти.

Регрутерите работат во сите поголеми градови во Албанија и објавуваат стотици огласи на социјалните мрежи, главно на ТикТок, открива Тајмс. Платформата промовира патувања со траект и нуди попусти за деца. Една реклама пронајдена на ТикТок минатата недела покажа фотографија од Лондонското око со натпис: „Испраќаме луѓе од Франција во Англија – 3 000 евра за возрасен, 2 500 евра за дете. Секој ден“.

Откако „агентите за недвижности“ од мрежата регрутираат луѓе од Албанија, контактот го даваат на друга алка во синџирот, а тоа се шверцери на луѓе во северна Франција. Мигрантите сами доаѓаат во северна Франција, а преминувањето во земјите е олеснето благодарение на безвизниот режим во земјите-членки на ЕУ до 90 дена. Албанците најчесто доаѓаат со авион до аеродромот Бове, североисточно од Париз, со евтини летови од Тирана преку Барселона.

Поради тоа денеска Албанци протестираа на улиците на Лондон со транспаренти „Горд сум што сум Албанец“ и „Ние работиме, ние плаќаме даноци“.

Извор…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *