Сутерен.мк

Маск обвинет за пирамидална измама

Илон Маск, најбогатиот човек на светот и неговите компании Тесла и Спејс Икс се тужени за 258 милијарди долари поради тврдењата дека тој бил вклучен во шема за криптовалути наречена доџкоин, која ја надува цената на монетата и ги остави инвеститорите со загуби од милијарди долари.

Тужбата за колективна акција, Џонсон против Маск, 22-цв-05037, го обвинува Маск за водење на криптопирамидална шема – позната и како Понзи шема – користејќи ја криптовалутата доџкоин, чијшто страстен поддржувач уште од 2019 година е Илон Маск.

„Проблемот“ е што дека не е поткрепено со злато, или друг благороден метал, со ништо. Доџкоин не генерира готовински тек. Не плаќа камата или дивиденда. Нема единствена корист во споредба со другите криптовалути. Не е дел од нов интернет или метаверс. Дека не е заснован или врзан за нешто вредно.

Кит Џонсон претставува група поединци кои изгубиле пари во тргување со доџкоин од април 2019 година. Тој бара отштета од 86 милијарди долари, плус дополнителни 172 милијарди долари отштета, како и налог за забрана на Маск и неговите фирми да промовираат доџкоин и изјава дека трговијата со доџкоин и неговата промоција се подведуваат под комар според законите на САД и државата Њујорк. Вкупното побарување за отштета изнесува 258 милијарди долари.

Во тужбата се наведува и дека откако Илон Маск и неговите корпорации Спејс Икс и Тесла почнале да купуваат, развиваат, промовираат, поддржуваат и работат со доџкоин од 2019 година, тужителот и класата изгубиле приближно 86 милијарди долари во оваа криптопирамидна шема.

И покрај тоа што тужбата може да изгледа дека нема реален основ, евидентно е дека угледот на Маск се влошува. Тој неодамна беше обвинет за сексуално вознемирување минатиот месец, а вработените во Спејс Икс испратија отворено писмо до највисокото раководство на компанијата во четвртокот наутро, повикувајќи дека Спејс Икс мора веднаш и отворено да се „разведе“ од личниот бренд на Илон.

Извор…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *