Сутерен.мк

Најголемиот меѓу најголемите!

„Да се вљубиш не значи да љубиш. Човек може да се вљуби и мразејќи.“

„Има средби, дури и со сосема непознати личности, за кои почнуваме да се интересираме уште со првиот поглед, некако одеднаш, неочекувано, пред да прозбориме макар и еден збор.“

„Заведи ми го умот и го имаш моето тело, пронајди ми ја душата и ме имаш засекогаш.“

„Кога на земјата би било се разумно, ништо не би се случувало.“

„Човекот е наклонет да ги набројува своите несреќи, но никогаш и своите радости. Кога би ги набројувал онака како што тие заслужуваат, секој би имал доволно среќа во животот.“

„Ако си се упатил кон целта и по патот почнеш да застануваш за со камен да фрлаш по секое куче кое лае по тебе, никогаш нема да стигнеш до неа.“

„Колку е власта поголема, толку е пострашна нејзината употреба.“

„Сите идеали на овој свет не вредат за една солза на дете.“

Ф.М. Достоевски

(11 ноември 1821 година – 9 февруари 1881)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *