Сутерен.мк

Најголемото растение во светот

Најголемото познато растение на Земјата – морската трева, која е приближно три пати поголема од Менхетен е откриена во близина на брегот на Австралија.

Со помош на генетско тестирање, научниците утврдиле дека голема подводна ливада во Западна Австралија е всушност, едно растение.

Се верува дека растението еволуирало од едно семе во текот на најмалку 4 500 години.

Морската трева зафаќа околу 200 квадратни километри, велат истражувачите од Универзитетот во Западна Австралија.

Тимот случајно наиде на откритие во заливот Ајкула, околу 800 километри северно од Перт.
Тие имале намера да ја разберат генетската разновидност на видот, познат и како тенија, кој обично се наоѓа по делови од австралискиот брег.

Истражувачите собраа примероци од целиот залив и тестираа 18 000 генетски маркери за да направат „отпечаток“ од секој примерок.

Тие имаа за цел да откријат колку растенија ја сочинуваат ливадата.

„Бевме воодушевени од одговорот, имаше само едно“, рече Џејн Еџело, главен автор на студијата.

„Тоа е тоа, само едно растение се прошири на 180 километри во заливот Ајкула, што го прави најголемото познато растение на Земјата“, вели таа.
Растението е исто така исклучително во својата издржливост, бидејќи растело на локации низ заливот со многу променливи услови.

„Изгледа дека е навистина отпорен, доживува широк опсег на температури и соленост, плус екстремно високи услови на осветлување, кои заедно обично би биле многу стресни за повеќето растенија“, рече д-р Елизабет Синклер, една од истражувачите.

Извор…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *