Сутерен.мк

Најгрдите згради во Европа

Според порталот Euronews ова се најконтроверзните градби на европскиот континент:

  • Bosco Verticale (Милано, Италија)

Или на италијански „вертикална шума“ е можеби убава за сликање од далеку, но жителите на зградата се едногласни дека секојдневието во неа е мрачно и исполнето со многу влага.

  • Musee des confluences (Лион, Франција)

Во градот кој историски е преубав, овој футуристички научен музеј изграден во стилот на деконстуктивизмот едноставно „пара очи“!

  • British airways I360 tower (Брајтон, Велика Британија)

Кулата висока 162 метри наменета за набљудување на градот Брајтон и каналот Ламанш, од локалните жители наречена е како „ужасна точка на небото“.

  • Casa da musica (Порто, Португалија)

Ова е првата зграда во историјата на Португалија која е посветена само на музиката -изградена по повод прогласувањето на Порто во 2001 година за Европска престолнина на културата, но неговите граѓани едноставно, не можат да ја поднесат!

  • Hotel W (Единбург, Велика Британија)

Хотелот иако се уште не е доизграден веќе им оди на нерви на жителите на Единбург, кои ги потсетува на „кафеавкаста тоалетна хартија“.

  • Hotel Biltmore (Тбилиси, Грузија)

Со своите 140 метри до скоро беше највисоката градба во главниот грузиски град, но многумина сметаат дека хотелот е „пренападен за тоа подрачје“.

  • The spire od Dublin (Даблин, Ирска)

Споменикот висок 120 метри е завршен во 2003 година, но до денес повеќето од граѓаните на Даблин сметаат дека тој е „градска грдосија“.

  • Walkie – Talkie (Лондон, Велика Британија)

Градбата е завршена во 2014 година, а веќе следната ја доби наградата за најгрда зграда креирана во последните 12 месеци во Обединетото кралство и до денес е предмет на потсмев.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *