Сутерен.мк

Најскапиот сликар на светот

Уметниците на кои им се восхитуваме и за кои учиме на часовите по ликовно, истовремено се и оние ќии слики се проценети на вртоглаво високи износи. Тоа се Полок, Ван Гог, Моне, Матис… , но се чини дека контроверзниот Пикасо сепак, води во нешто.

Имено, на пописот од 25 најскапи уметнички слики на светот дури пет се негови! Тоа се: „Жените од Алжир“ (продадена во 2015 година за 179, 4 милиони долари), „Сон“ (155 милиони долари), „Акт, зелени лисја и биста“ (106 милиони долари), „Момчето со луле“ (105 милиони долари) и „Дора Мар со мачка“ (95 милиони долари).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *