Сутерен.мк

Нема убавина без меланхолија!

  • „Секогаш биди поет, дури и во прозата.“
  • „Тешко можам да замислам убавина во која нема ни малку меланхолија.“
  • “Животот е лудница од која треба да се побегне.“

  • „Треба да се биде пијан! И тоа е единствено важно… А со што? Со вино, поезија – со што ти е мило. Ама биди пијан!“
  • „Злото се прави без напор, секако, тоа е дело на судбината, доброто е секогаш производ на уметноста.“
  • „Мажите најдобро се снаоѓаат покрај жени, кои најдобро се снаоѓаат без нив.“

  • „Ако светот и не постои, измисли го. Ама претходно провери дали не постои!“
  • „Те сакам бидејќи ми даде љубов. Ја сакам љубовта бидејќи ти ми ја даде.“
  • „Книжевноста и уметноста треба да се создаваат независно од моралот.“

Шарл Бодлер (9 април 1821 – 31 август 1867) е францускиот поет кој го отвори патот кон модерната книжевност. На темелите на неговата поезија е поставена поетиката на симболизмот, најсилниот книжевен правец на европската модерна.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *