Сутерен.мк

Нови вакцини!

Европската агенција за лекови соопшти дека примила барање за одобрување на вакцините Астразенека и Оксфорд (т.е. Астразенека/Оксфорд вакцина) против коронавирусот, со најава дека тие би можеле да бидат пуштени во употреба од 29 јануари.

Доколку доставените податоци бидат доволно „цврсти и целосни“, со овие одобрувања, на пазарот ќе има четири односно, три вакцини против Ковид – 19. (Фајзер/Бионтек беше одобрена на 21 декември, а Модерна на 6 јануари.)

Европската унија и оваа агенција се под голем притисок да ги забрзаат одобрувањата на новите вакцини против коронавирусот, кој однесе над 620 000 животи во Европа.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *