Сутерен.мк

Од тибетскиот мраз – нови 28 вируси

Топењето на тибетските глечери на научниците им донесе нови главоболки! Имено, под мразот се наоѓаат и вируси, кои би можеле повторно да почнат да не прогонуваат, пишуваaт светските медицински портали…

Вирусите се стари околу 15 илјади години и откриено е дека од 33 дури 28 од нив никогаш порано не се идентификувани!

Иако овој новооткриен спектар на древни (активни) вируси е многу непријатен кога светот е на сред пандемија од коронавирусот, експертите уверуваат дека најголемата опасност сепак, не лежи во нив, туку во она што го ослободува мразот кога се топи – огромните резерви на метан и јаглерод!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *