Сутерен.мк

Од што умираат Американците?

Според американската влада, предозирање со силниот наркотичен лек фентанил е водечка причина за смрт кај возрасни Американци на возраст меѓу 18 и 45 години!

Во периодот помеѓу 2020 и 2021 година, фентанил убил речиси 79.000 луѓе на возраст меѓу 18 и 45 години, односно 37.208 во 2020 година и 41.587 во 2021 година!

Според прелиминарните податоци, се претпоставува дека бројот на смртни случаи од предозирање, вклучувајќи ги сите лекови, би можел да надмине сто илјади во 2021 година.

Инаку, фентанил се лекови против боли кои често се користат после операции. Фентанил е опиоиден аналгетик, сличен на морфиум, но многу посилен.

Извор…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *