Сутерен.мк

Парацетамол против мамурлак е опасен потег

Фармацевтите предупредуваат дека парацетамолот се разградува во црниот дроб со истиот ензим како и алкохолот.
Според германските фармаколози, со поттикнување на црниот дроб да работи прекувремено, парацетамолот ја попречува природната способност на телото да го филтрира алкохолот од системот.

И додека експертите од американската клиника „Мајо“ велат дека „времето е единствениот сигурен лек за мамурлакот“, сепак има неколку работи што можете да ги направите за да се чувствувате подобро. Можете да земате лекови против болки со друга активна состојка, како што е ибупрофен.

Обидете се да ги надоместите изгубените минерали со банани, минерална вода или овошни сокови. Солената храна или онаа богата со јаглехидрати, како ѓевреци, тост или крекери, ќе ви помогнат да надоместите дел од енергијата. Некои луѓе се колнат во ефикасноста на земање електролити, а понекогаш тоа го прават превентивно, пред да се напијат.

Електролитните раствори, кои обично се препишуваат за да ги заменат изгубените минерали кога некој страда од повраќање или дијареа, може да помогнат во ребалансот на телото по мамурлакот, но нема да го спречат тоа, велат фармаколозите. Наместо тоа, подобро е да пиете повеќе вода бидејќи алкохолот предизвикува дехидратација. Минерална вода со секоја чаша вино помага да се намали ризикот од мамурлак.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *