Сутерен.мк

Пијалоци кои му штетат на имунитетот

Доколку сакате да си го зајакнете имунитетот, овие напитоци треба да ги избегнувате…

Кафиња со различни ароми

Рестораните со брза храна често во понудите имаат и кафиња со млеко, кои имаат и некој додатен вкус како на пример, овошни сируи. Тие пијалоци се преполни со шеќер, а сиот тој додаден шеќер потикнува воспалителни процеси и со тоа го зголемуваат ризикот за некои болести.

Алкохол

Доколку се конзумира често, алкохолот го ослабува имунитетот односно, неговата способност брзо да ги исфрла бацилите. Можно е и луѓето кои имаат проблем со алкохолизмот, да имаат поголем ризик од развој на респираторни проблеми.

Газирани напитоци

Тие не се лоши само за линијата, туку и за имунитетот. Тука повторно е проблем додадениот шеќер, но и натриумот, кои го иритираат имунитетот и можат да предизвикаат воспалителни процеси.

Овошни сокови

Овие сокови се исто така извор на големо количество на шеќер, особено глукоза и фруктоза. Фруктозата потикнува складирање на маснотии во телото и влијае на хормоните, поради што сме погладни, а глукозата го покачува нивото на шеќер во крвта. Нутриционистите велат дека подобро е да се изеде цело овошје, отколку да се пијат овошни сокови.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *