Сутерен.мк

Првиот хомо сапиенс е Мароканец?

Најстарите човечки траги се пронајдени на северозападниот брег на Мароко. Според археолозите, тие се добро сочувани и се верува дека ги оставил првиот хомо сапиенс

Археолозите дошле до ова откритие додека ги анализирале камењата во близина на океанот. Трагите втиснати во песокот го издржале тестот на времето и минливата природа на таквите археолошки локалитети. Реткоста го зголемува значењето на откритието. При проверка на чакалот во близина на морскиот брег случајно наишле на вдлабнатина во блискиот дел од песокот. По деталниот преглед, станало очигледно дека се работи за човечки стапалки. На брегот биле идентификувани вкупно 85 добро сочувани фосилизирани траги.

Користејќи модерни техники на оптички стимулирана луминисценција, истражувачите откриле дека отпечатоците биле зачувани илјадници години. Оваа најсовремена техника ја открила староста на стапалките со мерење на времето откако седиментот последен пат бил изложен на сончева светлина. Со анализа на отпечатоците, тимот утврдил дека тие се создадени во доцниот плеистоцен, односно пред околу 90.000 години. Исто така, било утврдено дека најмалку пет лица, вклучително и деца, адолесценти и возрасни, ги правеле отпечатоците.

Еден особено впечатлив детал е откривањето на стапалките на екстремно висок возрасен маж, кој бил висок 189 см, што е извонредна висина за праисториските луѓе.

Понатамошното испитување на овие фосилизирани отпечатоци може да фрли светлина на различни аспекти, вклучувајќи ги растот, возраста, телесната маса, брзината на одење и социјалното однесување на луѓето.
Иако фосилизирани остатоци од коски биле откриени во Африка на планинското место познато како Џебел Ирхуд, во регионот Лараче немало такви докази.

Присуството на 85 стапалки е уште поголемо изненадување ако се земе предвид дека повеќето археолошки локалитети од овој тип содржат десетици отпечатоци. Наодите во регионот Лараче додаваат ново поглавје во разбирањето на раната човечка миграција и населување.
Научниците веруваат дека отпечатоците се зачувани илјадници години благодарение на различни фактори како локација, состав на седимент, положба на плажата во близина на морето, приливот и одливот и други настани.

Извор…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *