Сутерен.мк

Преспанското езеро е во агонија

Сите зборуваме, никој ништо не превзема и така со години, а Преспанското Езеро умира секој ден и полека, но сигурно исчезнува пред наши очи.

Нема никаков проект, никаква иницијатива за негово цпацѕвање, а водата се повлекува буквално секој ден.
Фотографиите се од Претор, едно од најпосетуваните излетнички места во минатото, а денеска да не се неколкуте ресторани кои се најпосетувани во викендите, местото целосно нема да постои.
Како што може да се види водата на езерото е повлечена повеќе од 10 метри. Глетката е страшна и жална! Тиња, полногравци, жаби, непријатна миризба покрај езерото…

Состојбата не е ништо поразлична ниту во останатите места. Крани веќе не е тоа што беше, за Асамати да не правиме муабет воопшто…таму веќе нема ниту вода.

Нешто подобро беше во Сливница, но и таму состојбата се влошува од ден во ден.
Се надеваме дека неколкуте угостители кои се трудат да функционираат во вакви услови, заедно со властите ќе направат нешто повеќе за Преспа и езерото, во спротивно ќе изумре еден цел еко систем.

Извор…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *