Сутерен.мк

Пронајдена галија со богатство

Шпанската галија преполн со богатство, што потонала на брегот на Бахамите во 1656 година, досега беше сон на археолозите ширум светот, но најновата експедиција успеа да пронајде парче од тој непроценлив товар.

Амајлиите и ѓерданите украсени со скапоцени камења, златни синџири и монети со непроценлива вредност конечно по три и пол века беа извадени од дното на морето.
Разработен, златен филигрански синџир, со мотиви од розета, е меѓу богатствата што сугерираат дека некои од откритијата биле наменети за богати аристократи, ако не и за кралски членови.

Златен приврзок со крстот на Сантијаго и индиски безоар камен, тогаш ценет во Европа поради неговите лековити својства, е обликуван како школка од фестонирам, симболот што го препознаваат аџиите кои се упатуваат кон Сантијаго де Компостела во Галиција. Тоа е меѓу наодите поврзани со светиот ред Сантијаго, воено-религиозен ред на витези, кои ги штителе аџиите и биле активни во поморската трговија на Шпанија.

Друг приврзок има златен крст на Свети Сантијаго над голем, зелен, овален смарагд врамен со десетина квадратни смарагди, можеби симболизирајќи ги 12-те апостоли.
Гроздовите смарагди и аметисти ископани во Колумбија и сега пронајдени нудат докази за трговија на контрабанда, бидејќи тие не биле регистрирани на манифестот.

Nuestra Señora de las Maravillas

Бродот „Маравилас“, именувана по „чудесната“ скулптура на Дева Марија од 13 век во манастир во Мадрид, бил дел од флотата. Од Хавана се движел дома во Шпанија со богатства од Америка, кралски и приватни пратки, како и шверц и раскошен товар спасен од друга шпанска галија која имала бродолом кај Еквадор.

Но, околу полноќ на четврти јануари 1656 година потонал, по грешка во навигацијата при бегањето од плитки води. Во судир со својот предводник на флотата, удрил во гребен и само 45 од 650 луѓе на бродот преживеале. Многумина биле изедени од ајкули.

Извор…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *