Сутерен.мк

Пронајден сафир од 310 килограми!

Во Шри Ланка пред два дена властите го претставија како што и самите рекоа „Најголемиот природен сафир на светот“!

Овој сафир е пронајден пред три месеци во јама за ископување драгоцени камења и тежи импозантни 310 килограми. Изложен е во куќата на еден од сопствениците на јамата.
Каменот е пронајден во областа Ратнапура, која е богата со драгоцена руда. Локалците и порано во таа област среќавале сафир во одредени делови од земјата и тоа низ дворови од куќите.

Видео…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *