Сутерен.мк

Симптоми за цироза

Најчестата причина поради која доаѓа до цироза на црниот дроб е претераното конзумирање на алкохол, кое трае со години.

Освен ова, можно е цирозата да е последица и на инфекции како хепатитис Б или хепатитис Ц, но и на замастен џигер од дебелина или дијабетес.

Симптомите можат и да изостанат, особено на почетокот на заболувањето, но најчесто се овие:

  • Губење на апетитот
  • Замор и слабост
  • Немање енергија
  • Црвени точки на кожата
  • Мачнина
  • Покачена температура
  • Нагло слабеење

Извор…  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *