Сутерен.мк

Чумата, Колосеумот, приборот, кралот и икањето

Римскиот Колосеум имал педесет илјади места, а влезниците биле – глинени плочки.

Најстарото икање за кое се знае дека се слушало на одалеченост од еденипол километар било во Северен Тамберкен, во Англија, во 1769 година.

Исушената и мелена кожа од жаба долго време во Европа важела за најдобра заштита од чумата.

Англискиот збор „set“, за кој во речниците како прво значење се наведува „прибор“ и „комплет“, како именка има 58, како придавка десет, а како глагол 126 значења.

Во моментот на смртта, во атентатот во Марсеј, на деветти октомври 1934 година, југословенскиот крал тежел само 49 килограми.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *