Сутерен.мк

Што гледаме кога умираме?

Научниците ја снимија активноста на човечкиот мозок што умира, откривајќи дека ги покажува истите модели како што се гледаат за време на сонот, меморијата и медитацијата, откри новото истражување!


Наодите покажаа снимање на активност кај 87-годишен пациент кој бил поврзан на апарат за електроенцефалографија (ЕЕГ) за откривање напади и лекување на пациентот кога ненадејно доживеал срцев удар и починал.

Деветстотини секунди од мозочната активност измерена во моментот на смртта на пациентот се опишани како слични на „сеќавање на животот“.

Искуството, кое се споредува со она што се случува околу искуството блиску до смртта, потенцијално одговара на прашањето за мозочната активност во моментот, што ги збуни невронаучниците.

„Со генерирање на осцилациите вклучени во обновувањето на меморијата, мозокот може да го репродуцира последниот потсетник за важни животни настани непосредно пред нашата смрт“, велат научниците.

Истражувачите сугерираат дека наодите би можеле да значат дека мозокот останува активен и координиран додека поединецот умира, дури и по смртта.

Студијата е прва што ја испитува живата мозочна активност на лице што умира, но следи слични наоди во осцилациите забележани кај стаорци чувани во контролирана средина.

Извор…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *