Сутерен.мк

Што да се пие против висок притисок?

Високиот крвен притисок е една од дијагнозите што темелно ви го менуваат стилот на животот.

На почетокот морате од менито да ја исфрлите зачинетата и мрсна храна, но треба да внимавате и што пиете. Ова е најдобриот избор на пијалоци за оние кои страдаат од оваа хронична болест…

Вода

Не е највозбудливиот напиток, но е најбезбеден. Дехидрираноста многу негативно влијае врз притисокот – може драстично да го намали или покачи.

Сок од цвекло

Цвеклото содржи нитрати кои ги шират крвните садови и така овозможуваат непречен проток на крвта.

Сок од калинка

Поради високото ниво на калиум и антиоксиданти, помага за снижување на крвниот притисок.

Зелен чај

Клиничките испитувања покажале дека редовното пиење на зелен чај резултира со намален систолички и дијастолички притисок.

Извор…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *