Сутерен.мк

Триаголникот на тагата

Социјалната сатира „Триаголник на тагата“ на Рубен Остлунд ја освои Златната палма на 75-от филмски фестивал во Кан, со што на шведскиот режисер по втор пат му се врачи една од најпрестижните филмски награди.

„Сакавме по проекцијата луѓето да излезат заедно и да имаат за што да разговараат“, рече Остлунд. „Сите ние се согласуваме дека посебната работа со киното е тоа што гледаме заедно. Значи, мораме да има нешто за да разговараме, но треба и да се забавуваме“.

Наградите беа избрани од деветчлено жири на чело со францускиот актер Винсент Линдон и беа доделени во саботата на церемонијата на затворање во Канскиот театар Гранд Лумиер.

Втората награда на жирито, гран-при, беше поделена помеѓу нежната детска драма „Блиску“ на Лукас Донт и романтичниот трилер „Ѕвезди на пладне“ на режисерката Клер Денис.

Извор…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *