Најмалиот етно – музеј е во Џепчиште!

Веќе пет години Симеон Златев – Моне упорно се обидува да го привлече вниманието на канцеларијата…

Светлана Антиќ – Јовчевска: Пајаци

Откако мајка ми престана да го контролира моето чистење на домот и по аглите од собите…

Нада Поп Јорданова: На лекарот најлесно му е да напише рецепт!

Проф. д-р Нада Поп-Јорданова веќе четири децении работи како педијатар и триесет години како клинички психолог.…

Замка за нозете, дар за мозокот!

Во 1927 година Англичанецот Г. Елис проучувал 1 300 свои генијални сонародници и притоа забележал интересна…

„Угледните“ и помалку угледните

Имам 30 години, мислам дека убаво изгледам, начитана сум, формално образована и вработена. Меѓутоа, не потекнувам…

Како стоите со криминалот?

Овен Овновите обожуваат оружје и со мерак го поседуваат. Милитантни се, сакаат крв и солзи. Значи,…

Магдалена Андоновска: Кога грешката ќе стане поттик

Кога една приказна ќе тргне по социјалните мрежи се движи со брзина на светлината. Особено ако…

Светлана Антиќ – Јовчевска: Слушаме со очите

Очите се огледало на душата, а потоа недоброј песни испеани за очите, погледот кој многу кажува…

Јелена Лужина: Во науката не е потребен адреналин!

Професорката (1950, Дубровник) на Факултетот за драмски уметности во Скопје 30 години континуирано објавува тетролошки о…