Сутерен.мк

Јовица Михајловски: Прирачник за опстанок

Повод за овој разговор со него е снимањето на филмот „Прирачник за самоуништување“, по сценариото на…

Ноне Абрашева Ноциќ: Глупавиот и поглупавиот

„Глупавоста е најнеобичната болест на светот – таа не го погодува болниот, туку сите околу него“.…

Короната и знаците

Овен Секако дека ова дрво неделкано, ако се зарази со Ковид 19 ќе земе мегафон и…

Аман, приберете се!

Сите оние експерименти, вкрстувања, калемења со животните повторно на човекот му се удрија од глава. Фауната…

Отсакување

Во брак сум шест години и имам едно дете во него. Бев многу вљубена во сопругот,…

Цане Андреевски: Не знам зошто се плашиме?

“Ние, Оливера Николова и јас, не сме од оние луѓе, кои велат дека литературата им е…

Светлана Антиќ-Јовчевска: Корона (не) е вирус!

Ајде да се изгушкаме, да се поздравиме до следното видување! Реков со погласен шепот. Со едната…

За камшикот

Зошто се слуша пукот кога ќе замавнеме со камшикот? Врвот на камшикот може да постигне брзина…

МОНАСТИР БЕЗ ЕВРЕИ

Мемоарите на Жамила Ангела Колономос „Монастир без Евреи: сеќавања на партизанката – Еврејка од Македонија“ неодамна…