Сутерен.мк

Историски лет со авионско гориво од животинска маст

Авион на „Вирџин Атлантик“ напојуван од мешавина од отпадно масло за јадење, животински масти и други неортодоксни горива полета од лондонскиот аеродром Хитроу за Њујорк во вторникот, лет што авиоиндустријата го поздрави како пресвртница во нејзиниот комплексен и контроверзен притисок за декарбонизација.

Патувањето зе прв пат се изведе од комерцијална авиокомпанија на долги релации, а авионот беше целосно напојуван од таканаречените одржливи воздухопловни горива (САФ), кои испуштаат помалку јаглерод во текот на нивниот животен циклус од традиционалното авионско гориво.

„Вирџин Атлантик“ направи голем чекор напред во настојувањето на авиоиндустријата да ги намали своите глобални емисии и да ги постигне целите за нето нула емисии на стакленички гасови со спроведување на трансатлантски лет користејќи 100 проценти одржливо воздухопловно гориво (SAF).

Овој лет претставува историска пресвртница бидејќи стана првиот трансатлантски лет направен од комерцијална авиокомпанија со помош на САД. Вирџин за овој потфат избра авион Боинг 787 опремен со мотори Ролс-Ројс Трент 1000.
Во 2008 година, Вирџин го изведе првиот комерцијален пробен лет користејќи САФ за Боинг 747, а сега Боинг 787 Дримлајнер дополнително ги помести границите.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *