Сутерен.мк

Кои се најсиромашните држави во Европа?

Број 20: Литванија
БДП по жител: 29.276 долари

Литванија, признаена како Република Литванија, е држава лоцирана во балтичкиот регион на Европа. Главен и најголем град на Литванија е Вилнус. Земјата има членство во различни меѓународни организации, вклучувајќи ги Европската Унија, Советот на Европа, Еврозоната, Нордиската инвестициска банка, Шенгенскиот договор, НАТО и ОЕЦД. Дополнително, Литванија активно учествува во форматот за регионална соработка познат како сојузот на осумте Нордиско-балтички држави (НБ8). Со БДП по жител од 29.276 долари, Литванија е категоризирана како една од најсиромашните земји во Европа според Credit Suisse.

Број 19: Португалија

БДП по жител: 28.750 долари

Португалија, официјално Португалска Република, се наоѓа во Југозападна Европа на Пиринејскиот Полуостров. Лисабон е главен град и има најголема популација во Португалија. Земјата е една од најстарите држави во Европа, а нејзината земја била сведок на континуирани населби, инвазии и конфликти кои датираат од античко време. Португалија е активен член на многу меѓународни организации, вклучувајќи ги Обединетите нации, Европската Унија и Советот на Европа. Дополнително, Португалија одигра основна улога во формирањето на НАТО, ОЕЦД, Еврозоната и Заедницата на земји на португалски јазик. Португалија, исто така, е домаќин на голем број на широко признати мултинационални корпорации, вклучувајќи ги McDonald’s, Shell PLC, и PepsiCo. Сепак, таа спаѓа во категоријата на најсиромашните земји во Европа со БДП по жител од 28.750 долари.

Број 18: Латвија
БДП по жител: 25.657 долари

Латвија, официјално наречена Република Латвија, е северноевропска земја лоцирана во балтичкиот регион. Нејзиниот најголем град и главен град е Рига. Латвија има членство во неколку истакнати меѓународни организации, вклучувајќи ги Европската Унија, НАТО, Еврозоната, Советот на Европа, Обединетите нации, Советот на државите од Балтичкото Море, сојузот на осумте Нордиско-балтички држави (НБ8), Меѓународниот монетарен фонд, Нордиската инвестициска Банка, Организацијата за економска соработка и развој, Организацијата за безбедност и соработка во Европа и Светската трговска организација. Во однос на економскиот статус, Латвија е класифицирана како една од најсиромашните земји во Европа со БДП по жител од 25.657 долари.

Број 17: Словачка
БДП по жител: 25.325 долари

Словачка, официјално позната како Република Словачка, е држава без излез на море, сместена во Централна Европа. Главен и најголем град на Словачка е Братислава, а Кошице е втор по големина град. Земјата има членство во неколку престижни меѓународни организации, вклучувајќи ги Европската Унија, Еврозоната, Шенген зоната, Обединетите нации, НАТО, ЦЕРН, ОЕЦД, СТО, Советот на Европа, Вишеградската група и ОБСЕ. Словачка е дом на неколку места заштитени од УНЕСКО. Сепак, земјата се соочува со предизвици во справувањето со регионалните разлики во богатството и вработеноста. Со БДП по жител од 25.325 долари, Словачка е класифицирана како една од најсиромашните земји во Европа.

Број 16: Грција
БДП по жител: 24.534 долари

Грција, официјално наречена Република Грција, се наоѓа во Југоисточна Европа, а Атина служи и како главен град и како најголем град. Земјата е членка на голем број меѓународни организации, вклучувајќи ги ОН, ОЕЦД и Советот на Европа. БДП по жител на Грција изнесуваше 24.534 долари, што ја категоризира како една од најсиромашните земји во Европа.

Број 15: Унгарија
БДП по жител: 23.831 долари

Унгарија е нација без излез на море, сместена во Централна Европа. Главен град и најголем град на земјата е Будимпешта. Унгарија е активен член на различни меѓународни организации, вклучувајќи ги Советот на Европа, НАТО, Обединетите нации, Светската здравствена организација и Светската трговска организација. По распадот на Австро-Унгарија по Првата светска војна, Унгарија доживеа турбулентен меѓувоен период и последователно се усогласи со силите на Оската за време на Втората светска војна, што резултираше со значителни штети и жртви. БДП на Унгарија по жител изнесуваше 23.831 долари, што ја става меѓу најсиромашните земји во Европа.

Број 14: Полска
БДП по жител: 21.200 долари

Полска, официјално наречена Република Полска, се наоѓа во Централна Европа. Географски е поделена на 16 административни провинции познати како војводства. Главен град и најголем град на Полска е Варшава. Преземањето на земјата од Германија и Советскиот Сојуз во 1939 година го сигнализираше почетокот на Втората светска војна, која доведе до холокауст и предизвика загуба на милиони полски животи. Со БДП по жител од 21.200 долари, Полска се класифицира како една од најсиромашните земји во Европа.

Број 13: Хрватска
БДП по жител: 20.637 долари

Хрватска, официјално позната како Република Хрватска, се наоѓа на стратешка локација помеѓу Централна и Југоисточна Европа. Нејзиниот најголем град, Загреб, служи како значајна административна поделба заедно со 20 држави. Хрватска е активно вклучена во бројни организации како што се Европската Унија, Еврозоната и Обединетите нации. Војната за независност во 1991 година предизвика голема штета на економската инфраструктура на земјата, особено влијание врз туристичкиот сектор. Хрватска е класифицирана како една од најсиромашните нации во Европа со БДП по жител од 20.637 долари.

Број 12: Романија
БДП по жител: 18.685 долари

Романија е држава која се наоѓа на раскрсницата помеѓу Централна, Источна и Југоисточна Европа. Букурешт е главен град на Романија и служи и како нејзин најголем град. Земјата има членство во голем број организации, вклучувајќи ги ОН, ЕУ и НАТО. Романија доживеа пад на нејзината економија по 1989 година, а економијата остана нестабилна со години потоа. Таа е една од најсиромашните земји во Европа со БДП по жител кој изнесува 18.685 долари.

Број 11: Русија
БДП по жител: 15.750 долари

Руската Федерација се протега низ Источна Европа и Северна Азија. Москва е нејзин главен и најголем град. Русија е членка на различни организации и има постојано членство во Советот за безбедност на Обединетите нации. На глобално ниво, Русија има една од најниските стапки на човекови права, слобода на говор и демократија. Соочена е и со високи нивоа на корупција. БДП на Русија по жител е 15.750 долари, што ја класифицира како една од најсиромашните земји во Европа. По руско-украинскиот конфликт, реномираните мултинационални корпорации ги повлекоа или ги прекинаа своите операции во Русија, дополнително оптоварувајќи ја руската економија.

Број 10: Бугарија
БДП по жител: 14.491 долари

Република Бугарија е позиционирана во Југоисточна Европа. Главен град и најголем град на нацијата е Софија. Бугарија е членка на организации како што се Европската Унија, НАТО и Советот на Европа. Таа е земја во развој, а Бугарија се соочува со значителни социо-економски предизвици поради распространетата корупција. Населението во земјата постепено се намалува, што укажува на демографска криза. Со БДП по жител од 14.491 долари, Бугарија е една од најсиромашните земји во Европа. Според ММФ, Бугарија e 16 000 долари по жител или двојно повеќе од Македонија.

Број 9: Црна Гора
БДП по жител: 12.231 долари

Црна Гора се наоѓа во Југоисточна Европа. Таа е членка на неколку организации, вклучувајќи ги ОН, НАТО и СТО. Во 2008 година, Црна Гора доживеа економски пад како последица на глобалната рецесија. Црногорската економија во голема мера се потпира на странски директни инвестиции (СДИ), што ја прави подложен на надворешно влијание и прекумерни трговски дефицити. Црна Гора е една од најсиромашните земји во Европа со БДП по жител од 12.231 американски долари.

Број 8: Србија
БДП по жител: 11.538 долари

Србија, официјално позната како Република Србија, е земја без излез на море лоцирана во Југоисточна и Централна Европа. Белград е главен град и најголем град на Србија. Србија е членка на разни организации како што се СТО, ОН и ОБСЕ. Таа е една од најсиромашните земји во Европа со БДП по жител од 11.538 долари.

Број 7: Белорусија
БДП по жител: 9.129 долари

Република Белорусија е земја без излез на море лоцирана во Источна Европа. Минск е и главниот град и најголемиот град. Уништувањето предизвикано од воените операции за време на Втората светска војна негативно влијаеше на Белорусија, што резултираше со значителни загуби и во однос на населението и економските ресурси. Белорусија е земја во развој. Од своето основање, земјата е членка на Обединетите нации и исто така стана дел од разни други организации како што се ЗНД и ОДКБ. И покрај тоа што рангирањето на човечкиот развој е релативно високо, Белорусија продолжува да се соочува со економски предизвици, што резултира со тоа да биде една од најсиромашните земји во Европа со БДП по возрасен од 9.129 долари.

Број 6: Македонија
БДП по жител: 8.624 долари

Македонија, официјално позната како Република Северна Македонија, се наоѓа во Југоисточна Европа. Нејзин главен град и најголем град е Скопје. Македонија има членство во бројни меѓународни организации како што се Обединетите нации, НАТО и светската банка. Стапката на луѓе со финансиски тешкотии е значително висока. Во Македонија, економскиот развој е попречен од фактори како што се корупцијата и неефикасната правна структура. Македонија, со БДП по возрасен од 8.624 долари, е една од најсиромашните земји во Европа. Според ММФ, Македонија има БДП по жител од 8 850 долари, но тоа не го менува многу фактот дека е една од најсиромашните држави во Европа.

Број 5: Босна и Херцеговина
БДП по жител: 8.453 долари

Босна и Херцеговина, попозната како Босна, е нација лоцирана во Југоисточна Европа во регионот на Балканот. Главен и најголем град на земјата е Сараево. Таа е класифицирана како земја во развој со нејзината економија доминантно под влијание на индустрискиот и земјоделскиот сектор. Босна има членство во различни меѓународни организации, вклучувајќи ги Обединетите нации, Организацијата за безбедност и соработка во Европа и Советот на Европа. Босанската војна нанесе значителен материјал штети за економијата на земјата, во износ од милијарди долари. Како резултат на тоа, Босна се соочува со двоен предизвик за обнова на нација разурната од војна и спроведување на преодни либерални пазарни реформи за да ја трансформира својата економија. БДП по возрасен во Босна и Херцеговина изнесува 8.453 долари, што ја прави една од најсиромашните земји во Европа.

Број 4: Албанија
БДП по жител: 8.023 долари

Албанија, официјално позната како Република Албанија, е држава лоцирана во Југоисточна Европа во регионот на Балканот. Нејзин главен град и најголем град е Тирана. Албанија е класифицирана како земја во развој со економија со висок среден приход, која првенствено е водена од услужниот сектор. Земјата е активно вклучена во различни меѓународни организации, вклучувајќи ги Обединетите нации, Светската банка, УНЕСКО, НАТО и ОИЦ. Сепак, Албанија останува една од најсиромашните земји во Европа со БДП по возрасен кој изнесува 8.023 долари. Според ММФ, Албанија има 8 900 долари по жител, што ја симнува подолу на оваа листа.

Број 3: Косово
БДП по жител: 6.512 долари

Косово, официјално наречено Република Косово, е држава во Југоисточна Европа која постигна делумно дипломатско признавање. Таа е земја без излез на море, сместена во срцето на Балканот, а Приштина главен град и најголем град. Косово е категоризирано како земја во развој со економија со високи и средни приходи. Има членство во меѓународни организации како што се Меѓународниот монетарен фонд и Светската банка. Економијата на Косово се соочи со предизвици поради политичките потреси, отпуштањето на вработените од Косово од страна на Србија и последиците од војните во Југославија. Косово има БДП по жител од 6.512 долари.

Број 2: Украина
БДП по возрасен: 5.779 долари

Украина е источноевропска земја со главен град Киев. Земјата е унитарна држава со полупретседателски систем. Ја има разликата како основачка членка на Обединетите нации и го одржува членството во организации како што се Советот на Европа, Светската трговска организација и ОБСЕ. И покрај својот потенцијал и ресурси, Украина продолжува да се соочува со значителни економски предизвици и останува една од најсиромашните земји во Европа со БДП по возрасен од 5.779 долари. Корупцијата е распространето прашање што го кочи напредокот и развојот на земјата. Понатаму, тековната украинско-руска војна нанесува дополнителна штета на украинската економија, со што ги влошува постоечките предизвици.

Број 1: Молдавија
БДП по жител: 4.440 долари

Молдавија, официјално позната како Република Молдавија, е држава без излез на море, сместена во Источна Европа. Главен и најголем град на Молдавија е Кишињев. Земјата има членство во различни меѓународни организации, вклучувајќи ги Обединетите нации, Советот на Европа, Светската трговска организација итн. Од 1992 до 2001 година, Молдавија доживеа тешка економска криза, што резултираше со тоа што мнозинството од населението да падне под прагот на сиромаштија. Иако Молдавија беше сведок на значителен раст во раните 2000-ти, таа и понатаму е една од најсиромашните земји во Европа. БДП на Молдавија по жител изнесува 4.440 американски долари, а услужниот сектор игра доминантна улога во економијата на земјата. Сепак, според податоците на ММФ, Молдавија има 7 600 долари по жител, што ај прави Украина најсиромашна држава во Европа, а не Молдавија.

Извор…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *