Сутерен.мк

Македонија е поспокојна од Грција

На листата на најмирни земји во светот за оваа година, Македонија е рангирана на 38 место, објави Глобалниот индекс на мирот.

Рангирањето се базира на 23 различни фактори.

За споредба, Бугарија е на 26. место, Црна Гора на 35. место, Грција е на 40. место, додека Албанија е на 42. место.

Србија е на 54. место, Косово е на 56. место на листата, додека Босна и Херцеговина е на 61. место.
На 163. место е Јемен, а една земја пред Јемен е Судан. Украина е рангирана на 159. место.

Исланд е на првото место 16-та година по ред. Словенија е меѓу 10-те најмирни земји.

Извор…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *