Сутерен.мк

Македонија не оди на Евровизија 2023-та

Македонија нема да учествува на Евровизија 2023, што ќе се одржи во Обединетото Кралство.
„Ваквата одлука е во најдобар интерес на граѓаните, имајќи ги предвид зголемените трошоци поради енергетската криза, коишто зафаќаат голем дел од буџетот на Јавниот сервис, како и зголемената котизација за самото учество на Евровизија 2023, којашто до минатата година изнесуваше 39 143 евра, а идната година се очекува да биде повисока. Оваа одлука ќе овозможи заштеда на средства коишто би требало да бидат издвоени за престојот на македонската делегација во Ливерпул, каде што се одржува Евросонг 2023“, велат од МРТ.


МРТ на своите сервиси ќе ја пренесува манифестацијата – двете полуфинални вечери и големото финале.

„МРТ се надева дека состојбата ќе се стабилизира, по што земјава повторно ќе се врати со учество на Евровизија во 2024 година“, велат оттаму.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *