Сутерен.мк

Силувачите на 11-годишното девојче добија 40 години затвор

Основниот суд во Приштина денеска ги осуди четворицата обвинети, од кои тројца малолетни, на вкупно 40 години затвор за силување на 11-годишно девојче во Приштина во август 2022 година.

Еден од обвинетите кој е полнолетен е осуден на 15 години затвор, двајца малолетници на по 9, а еден на осум години малолетнички затвор.

Малолетниците, освен за силување се осудени и за злоупотреба на деца во порнографија.

Случајот ја потресе косовската јавност,по што беа организирани протести, а дел од учесниците побараа смртна казна за силувачите.
Една од организаторките за време на протестите Трина Бинаку, рече дека силувањето на 11-годишно девојче е симбол на косовскиот „патријархален систем“.
Во знак на солидарност протести беа организирани во Скопје и Тирана.

Извор…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *