Сутерен.мк

Синот на Маск станува жена

Поранешниот Ксавиер Александар Маск, кој неодамна наполни 18 години, на возраст за согласност во Калифорнија, побара од судот да го промени препознавањето на неговиот пол од машко во женско и да го регистрира неговото/нејзино ново име (Вивијан Џена Вилсон).

Нејзината мајка е Џастин Вилсон, која се разведе од Илон Маск во 2008 година.

Нема дополнително објаснување за јазот меѓу ќерката на Маск и нејзиниот татко.
Петицијата и за промена на името и за нов извод од матичната книга на родените што го одразува нејзиниот нов родов идентитет беше поднесена до Врховниот суд на округот Лос Анџелес во Санта Моника во април.
„Веќе не живеам или не сакам да бидам поврзана со мојот биолошки татко на кој било начин, облик или форма“, изјавила Вивијан.

По поднесувањето на документот за промена на името и полот на синот, Маск ја изрази својата поддршка за Републиканската партија, чии избрани претставници поддржуваат низа закони што ќе ги ограничат правата на трансродовите во државите низ целата земја.

Илон Маск се осврна на прашањето за трансродовите луѓе кои ги избираат своите претпочитани заменки, твитајќи во 2020 година:

„Апсолутно ги поддржувам транс луѓето, но сите овие заменки се естетски кошмар“.
Извор…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *