Сутерен.мк

Како почна, а на кое дереџе е новинарството во регионов?

Од ова… И после сто години, до ова…  

25 правила за пишувањето!

Пред повеќе од две децении, британски писател направи листа на “заповеди” за новинари. (Одлични насоки за…

Магдалена Андоновска: Разумот наспроти насилието на системот

Секоја планина својата тежина. Секој избор е личен, а вредноста заедничка.Но, што е тоа вредност? Како…

Предраг Луциќ: На слободата не ѝ требаат рамки

Предраг Луциќ (51) е колумнист, поет, писател, понекогаш пејач (добар баритон), некогашен страстен навивач на сплитски…

Магдалена Андоновска: Кардашијани во Македонија

Кога социјалните мрежи, конкретно платформата Фејсбук наместо за информирање и споделување идеи и ставови, ќе биде…

Магдалена Андоновска: За зборот да остане збор

„Соломон, те надминав“. Тоа е првата реченица што императорот Јустинијан ја изговорил во ново изградениот храм…

Нове Цветановски: Макотрпен е патот на македонската литература во светот

Првиот човек на издавачката куќа “Македонска реч” од Скопје, пред да влезе во бизнисот со книгите,…

Димитар Башевски: Копање до дното!

Тој е романсиер и поет. А бил и новинар, уредник и постојан дописник на „Нова Македонија“…

Ѓорѓи Личовски: Врамување на животот

Овој фоторепортер, како непоправлив вљубеник во спортот, секогаш приоритет и давал на спортската фотографија, но најголемите…