Сутерен.мк

Викенд рецепт: Локум

Во овие тмурни и неизвесни времиња, развеселете си ја душичката со овој традиционален рецепт. Се прави…

За албанските Македонци, традицијата продолжува

Македонците од селото Ербеле, област Поле или Долни Дебар, кое се наоѓа во близина на албанско-македонската…

Идеална бројка

Имам една ќерка и со сопругот сме бескрајно среќни со неа. Ама тој ти читал нешто…

Додека смртта не не раздели?!

Заедно живееме неколку години. Не сме венчани, но тоа планираме да го сториме наскоро. Мене ме…

Прва селекција за „Роман на годината“

Жири-комисијата за наградата „Роман на годината“ за 2020 година што ја доделува Фондацијата за унапредување и…

Свекрва и снаа

Драга Дарлинг, имам чувство дека свекрва ми постои само за да ми го загорчува животот. Живееме…

Биљана Србљановиќ: Силувањето – дел од традиционалната култура!

Сексуалното насилство, а особено силувањето, со децении се претставува како речиси карикатурален чин. Силувачите се сметаат…

Испревртена традиционалност

Долго сум во врска, ама тој никако да ме побара за жена! Дали да го сторам…

Женска “еманципација” преку презимињата

Македонската жена не само што веќе не е “Петрејца” и “Митрејца” или пак, “нееста” цел живот,…