Сутерен.мк

Договор, куќа гради

Фејсбук с(р)еќавања… Генерализации: сите мажи се исти – напалени површни љубители на спортот. Сите жени се…

Оливера Николова: Поезија се пишува и на „колено“, прозата е мака

Авторката на култната книга за деца „Зоки Поки“ (и на уште 17 други книги за деца),…

Теута Арифи: Ретките судбини се за ретки луѓе

Теута Арифи (Тетово, 1969 година), дипломирала филологија на Приштинскиот универзитет, а магистрирала и докторирала на Филозофскиот…

Љубица Шутуркова: Женското “слугување” полека, но сигурно исчезнува

Таа е ќерка на еден од најизвиканите транзициски босови, идеен творец на првата приватна дерматолошко –…

Ермира Мехмети: Прашањето за името е емотивно за сите

“Заштитниот знак” на Демократската унија за интеграција т.е. како што сметаат многумина, поубавата слика на оваа…

Билјана Ванковска: Животот нема смисла без алтернатива

Таа не смета дека има други, поповикани од неа да зборуваат кога повеќето молчат. Убедена е…

Женска “еманципација” преку презимињата

Македонската жена не само што веќе не е “Петрејца” и “Митрејца” или пак, “нееста” цел живот,…

Бранка Д. Најдовска: За жените и супер женките

Повеќето од денешните мажјаци пораснале во семејства каде што мајките и сестрите буквално биле измеќарки и…