Сутерен.мк

Министерството за култура фаворизира издавачки куќи

Македонската асоцијација на издавачи и годинава го изрази своето незадоволство од резултатите од Годишниот конкурс за…

Животот на литературната класика

„Македоника литера“ деновиве ја објави книгата „Животот на литературната класика“ од бугарски книжевен истражувач, критичар и…

Интернет-саем на кинески книги

Од утре до 16 февруари, Друштвото за издавачка дејност „Македоника литера“, по повод Кинеска Нова година,…

Михаил Ренџов: Верник во надежта

“Ако постои Господ, нека ги подотвори очите и за Македонија.. Во еден псалм јас велам: ‘Ако…

Божин Павловски: Македонија ја водат лоши луѓе

Основач е и долгогодишен уредник на издавачката куќа „Мисла“ во Скопје, а во 1992 година во…

Нове Цветановски: Макотрпен е патот на македонската литература во светот

Првиот човек на издавачката куќа “Македонска реч” од Скопје, пред да влезе во бизнисот со книгите,…

Бранко Цветковски: Живееме во ера на миење на мозоците

„Се намножија награди секакви – локални, еснафски, маалски, роднински… но според високите критериуми и заслужената книжевна…