Сутерен.мк

Најсмртоносната пандемија започнала во Киргистан

По седум века, меѓународен тим експерти го откри потеклото на најсмртоносната пандемија на чума во историјата…

Нови студии за потеклото на Ковид-19

Две засебни студии покажуваат дека почетоците на Ковид-19 може да се поврзат со пазарот Хуанан, во…

Каде е стариот Зеланд?

Доколку го прогуглате „зеланд“, прво на што ќе наидете се штури податоци за дански остров сместен…

Зошто хероинот има херојско име?

Да, зборот хероин потекнува од грчкиот збор херос, од којшто потекнуваат и херој и хероина. Иако…

Без документи нема аристократија

Во државава најстарите матични книги имаат двесте години, а сите се фалиме со потекло?! Додека во…

Кога е за прв пат употребено ОК?

Најупотребуваната кратенка на светот, ОК, за прв пат е употребена на 23 март 1839 година во…

Во Ирска се сите внуци!?

Зошто многу од ирските презимиња почнуваат со „О“? Ова „О“ значи дека станува збор за нечиј…

Грчко списание за семејство од Скопје

Кон крајот на 2007 година, периодичното списание „Полисот на солуњаните“, што излегува трипати годишно и обработува…